Mensen die lijden aan etalage benen hebben een beperkte loopafstand, vaak veroorzaakt door een verstoorde aanvoer van bloed naar de benen. De naam ontstaat doordat mensen na een bepaalde looptijd zodanige pijnklachten ontwikkelen dat zij moeten stoppen met lopen. Tijdens een bepaalde rust periode neemt de pijn weer af en kan de wandeling worden hervat. De klacht zal vervolgens wederom ontstaan. De medische naam claudicatio intermittens betekent letterlijk intermitterend hinken.
Om dit te objectiveren kan de huisarts een test laten doen in het ziekenhuis, waarbij de bloeddruk aan de enkels wordt gemeten voor en na inspanning op een loopband. Als tijdens de looptest de klachten ontstaan en bij meting blijkt dat de bloeddruk aan de enkels na de inspanning is gedaald zijn etalagebenen aangetoond.
En dan, wat gaan we er aan doen? De behandeling van eerste keuze is looptraining. Dit betekent dat u het advies krijgt om één of twee keer per dag te gaan wandelen. lopen totdat de klacht onhoudbaar is, dan nog twee stappen en daarna rusten, totdat de klachten weer weg zijn. Hervat de wandeling tot voorgaande weer ontstaat. Doel van deze behandeling is niet om de grote bloedvaten in de benen, waar de verstopping zit, beter te maken, maar om de zijtakjes die vaak veelvuldig aanwezig zijn, verder te ontwikkelen, zodat zij de aanvoer van het bloed beter kunnen overnemen.. Op deze manier trainen kan er voor zorgen dat de klachten (geheel) verdwijnen, in ieder geval minder worden.